Hyrbil Italien

Italien är ett av Europas största länder, och många skandinaver har härliga minnen från sina besök där. Omkring 63 miljoner människor bor här, och de allra flesta talar italienska. Till ytan är Italien ett av de största länderna i Europa och är definitivt ett av de längsta om man mäter avståndet mellan sydligaste och nordligaste punkten. Italien är indelat i 20 regioner. Den största regionen är Sicilien, och den mest populära regionen är Lombardia där Milano är regionhuvudstaden. Italiens huvudstad är Rom. Den är också känd som “den eviga staden”, och har ungefär 3 miljoner invånare. Rom är också en av de absolut äldsta städerna i hela Europa. Rom etablerades år 753 före vår tideräkning och var under romartiden den största och mäktigaste staden i Europa. Italiens näst största stad är Milano med omkring 1,4 miljoner invånare. Sedan introduktionen 2002 används valutan Euro i Italien.

Svenskar lever livet i Italien

Italien är sedan länge ett populärt resmål för svenskar och andra skandinaver. Klimatet är särskilt behagligt under våren, sommaren och hösten. De allra flesta regioner i Italien producerar vin och matkulturen har mycket att erbjuda. Vad mer behöver man planera in, än att njuta av det goda livet? I Italien finns något för alla smaker. Toscana i inlandet visar upp ett fantastiskt landskap, Rom levererar nöjesliv för alla och mysiga Venedig visar stolt upp sina kanaler. Föredrar man en semester vid stranden kan man satsa på Sardinien eller Adriatiska kusten. Sicilien, Milano och Neapel är sedan länge väletablerade turistmål.

Fem Italien-tips

Rom är städernas stad i Italien. Både för en ordentlig semester och för en långhelg är Rom ett utmärkt val av resmål. Alla vägar leder till Rom, brukar man ju säga. Och det är i princip sant – det är i alla fall lätt att ta sig hit. Flyg går direkt från Stockholm och de andra skandinaviska huvudstäderna. När du kommer fram är det bara att välja bland sevärdheterna – St Peters-basilikan, Vatikanen, Fontana di Trevi, Spanska trappan, Colosseum, Pantheon eller något annat. Det finns ett överflöd av sevärdheter.

Toscana har blivit mer och mer populärt under de senare åren. Många har provat de fantastiska vinerna härifrån, och det lockar bara fler och fler. Och det är inte svårt att förstå varför – landskapet och vyerna är fantastiska överallt. Vingårdar och små mysiga städer erbjuder både vin och utmärkt mat. Du kan njuta av ett autentiskt italienskt kök med noga utvalda råvaror. Du kan också ta dig till området genom att flyga till Frankfurt eller München. Därifrån kan du hyra en bil från någon av de många biluthyrningsfirmorna, ofta direkt från flygplatsen. Sedan tar du dig till Toscana på mindre än en timme.

Venedig är förstås också ett av många resmål att drömma om i kallare tider. I den fantastiska staden med alla kanaler lockar en gondoltur och en kopp kaffe på Piazza San Marco. Om du gillar karnevaler ska du satsa på att åka dit i februari. Då får du uppleva en av världens största karnevaler. Under två veckor förvandlas staden till ett myller av människor i fantastiska kläder, som alla tillsammans firar världens äldsta folkfest.

Milano är kanske mest känt för mode. Här i norra Italien spelar mode mycket stor roll. Om du är modeintresserad och gillar kläder i allmänhet är det hit du ska åka. Du kan varva många dagars shopping med god mat, härliga caféer och välklädda människor omkring dig. För den fotbollsintresserade är detta också ett lämpligt resmål. Det finns två stora fotbollslag som fortfarande spelar alla sina matcher på samma stadion. Milano kan vara ett idealiskt resmål om ni som reser har olika intressen. För att komma hit finns det direktflyg från de skandinaviska huvudstäderna och flera andra städer.

Neapel. Här hittar du Vesuvius, pizza och det är en historisk ort för maffian. Neapel tenderar dock att missas och glömmas i jämförelse med andra italienska städer. Du kan flyga till Neapel direkt, men det enklaste är att flyga till Rom. Där kan du ta tåget eller hyra en bil för att komma vidare, och du kan passa på att njuta av vyerna. I Neapel finns många intressanta museer och mycket annat för den som är konstintresserad. Du ska självklart också passa på att äta en äkta italiensk pizza när du är här!

Biluthyrning i Italien

Det är enkelt med hyrbil Italien. Du hittar många olika firmor, men de största och mest välkända är dessa:

Hertz; I Italien har Hertz många kontor och finns på de flesta flygplatser och i de flesta städer.

Avis är den ledande firman i Europa, och du hittar dem i princip överallt i Italien.

Europcar-kontor finns på de flesta platser i Italien.

Sixt har blivit en av de fem största biluthyrarna i världen. I Italien finns mer än 60 kontor, med bland annat åtta kontor i Rom, åtta i Milano och två i Firenze.

Budget har mer än 260 000 hyrbilar i världen, och du hittar kontor på alla Italiens flygplatser.

Andra stora konkurrenter inom biluthyrning är Alamo, Biluthyrning24.se, Rentalcars, www.italienhyrbil.se och National. De är stora amerikanska företag med många kontor. Italien är ett mycket populärt resmål för amerikanare, så det är inte konstigt att många amerikanska företag finns representerade på relativt många platser i Italien.

Tips för att hitta en billig hyrbil

När du vill åka på semester, eller bara göra en resa under en långhelg, finns det många saker att tänka på. Den första är förstås var du vill resa. Om du vill göra en charterresa, eller om det är bättre att planera allting själv. När du väljer att själv planera, får du planera resan så som det passar dig. Först behöver du ta reda på hur du kommer till ditt resmål. Det här inkluderar ofta en kortare eller längre flygtur. När du väl anländer till din destination behöver du ta dig till ditt boende. Om du har bokat ett hotell, så finns det en möjlighet att hotellet har skytteltrafik. Ett annat utmärkt sätt är att hyra en bil. Det här ger dig mer frihet, och om du förbokade bilen, så är den redo när du anländer. Visa ditt körkort och kreditkort, skriv under hyreskontraktet och det står dig fritt att ta dig till ditt slutmål.

Att hitta en billig hyrbil

Nu till hur du bokar en hyrbil. Du kan spara en hel del pengar här genom att boka långt på förhand. Frågan är, borde du söka direkt på olika hyrbilsföretag, eller använda dig av sökmotorer? Svaret är att det absolut lönar sig att använda sökmotorer. De här företagen har ofta rabatter hos hyrbilsföretagen, och den här rabatten gynnar dig. Det fungerar så här: du skriver in vilken bil du vill ha, storlek och hur länge. Då får du ett spann på priser, beroende på vad olika företag har tillgängliga. Därifrån kan du välja företaget som ettdera har lägsta pris eller bäst förmåner. Kom ihåg att kontrollera vilka försäkringar som är inkluderade och om det är obegränsad körsträcka. Det är också viktigt att kontrollera vilka avgifter som är inkluderade och vilka som kan tilläggas. Det kan också vara en bra idé att se om ditt kreditkort har några rabatter som kan utnyttjas hos ett visst biluthyrningsföretag. Kolla upp det här innan du väljer bil och företag.

Några bra tips

Om flygplatsen ligger nära den stad eller semesterort där du kommer att stanna, kan det vara smart att vänta tills du anländer i staden eller till orten innan du hyr en bil. Det här är för att biluthyrningsföretagen ofta tar mer betalt för hyrbilen om du hämtar den på flygplatsen. De behöver nämligen betala en avgift till flygplatsen för att kunna ha sin affär där, och det gör att kostnaden för din bil kan bli 10 % högre än den annars hade blivit.

Det är också viktigt att se över tidsperioden för uthyrningen. Ibland kan det vara billigare att hyra en bil i en vecka än för fem dagar. På samma sätt kan skillnaden mellan att hyra en bil i en dag eller för en hel vecka vara så liten att det lönar sig att hyra bilen hela veckan. Kolla bilens bränsleförbrukning och försäkra dig om att tanken är full före du lämnar tillbaka bilen. Om du låter företaget göra det här åt dig, resulterar det ofta i en väldigt dyr tankning. Att lämna bilen på samma ort där du hämtade ut den är också ofta något som lönar sig.